VaardigLeven

VaardigLeven

Jon Kabat-Zinn, de Amerikaan die de training mindfulness introduceerde zegt:

‘Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet gebaat zou zijn bij meer mindfulness in zijn leven. Iedereen kan er iets aan hebben, iedereen kan er iets mee’.

Kabat-Zinn schoolde zich in oude wijsheid-tradities bij verschillende leraren met name bij zenmaster Thich Nhat Hanh die Mindfulness eigentijds naar het Westen bracht.

Mindfulness is een begrip uit de Oosterse wijsheid-traditie.

Mindfulness is een paraplu-begrip en betekent:

‘Zorgzame aandacht, compassie, liefde. Het is het van moment tot moment doelbewust en niet oordelend aanwezig zijn bij de ervaring in het NU, herkennen hoe buitengewoon elk moment in het hier en nu is. Het is liefde voor het leven, voor mogelijkheden, voor degene die je al bent en die je de hele tijd maar vergeet.’

In het moment leven is zo moeilijk omdat we daar nooit in zijn getraind. Binnen een milliseconde dwalen we al af naar een mindless modus en laten we ons uit het hier en nu weghalen door gedachten en gevoelens over het verleden en fantasieën over onze toekomst. Onze geest is een ‘monkey-mind’, die tettert en tettert; ons van de hak-op-de-tak doet denken/voelen.

Mindfulness is het trainen van de aandacht-spier, hoe meer je die traint hoe sterker hij wordt en hoe beter je je aandacht bij het hier en nu kunt houden.
Uit onderzoek blijkt dat het brein een leven-lang plastisch is en dat betrokken breincircuits dikker bekabeld raken.

Een verhaal uit een wijsheid-traditie, als metafoor:

‘Er raast een man op een paard in galop voorbij. Een vriend aan de kant ziet dat vol verbazing aan en roept: Waar race jij in vredesnaam naar toe? De man op het paard, wendt gespannen het hoofd en schreeuwt: ’ Dat moet je aan het paard vragen’.

Herken jij je in de metafoor?