Tips

Inspirerende leraren met hun teksten, (hulp-)boeken, ‘talks’ op YouTube, meditaties en links naar Mindful websites:

 • Frits Kosterwww.fritskoster.nl
  Frits Koster organiseert retraites in Nederland en heeft samen met psychiater Erik van den Brink de cursus Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) opgezet.
  Op zijn website kun je een trainer zoeken.
 • Erik van den Brinkwww.mbcl.nl
  Erik van den Brink is psychiater/psychotherapeut en heeft zich tot mindfulnesstrainer ontwikkeld op basis van jarenlange ervaring met meditatie en scholing bij internationaal vooraanstaande docenten. Hij werkt samen met Frits Koster waar hij de compassietraining (MBCL) mee ontwikkeld heeft. Zij geven regelmatig trainingen, lezingen en workshops voor breed publiek en professionele hulpverleners in binnen- en buitenland.
 • Edel Maexwww.levenindemaalstroom.be/luisteren
  Belgische site ‘Leven in de maalstroom’ van Edel Maex waar je elke maand een nieuwe geleide meditatie van 15 minuten vrij kunt beluisteren. Zo kun je dagelijks blijven oefenen met mediteren.
 • His Holiness the 14th Dalai Lama of Tibetwww.dalailama.com
  Website van de spiritueel leider van het Tibetaans boeddhisme.
 • Stephen Batchelorwww.stephenbatchelor.org (Frankrijk)
  Seculier boeddhisme, samen met zijn vrouw is hij boeddhistisch leraar en auteur. Ze wonen in Zuidwest-Frankrijk en organiseren wereldwijd retraites en seminars voor meditatie.
 • Tara Brachwww.tarabrach.com (USA)
  Tara combineert Westerse psychologie en oosterse spirituele oefeningen.
 • Jack Kornfieldwww.jackkornfield.com (USA)
  Auteur, boeddhistische beoefenaar en een van de belangrijkste leraren die de boeddhistische mindfulness-praktijk in het Westen geïntroduceerd heeft.
 • Jan Chozen Bayswww.me-cl.com
  Mindful Eating – Conscious Living [ME-CL) (USA)
 • Thich Nhat Hanh
  – Frankrijk – Plum Villagewww.plumvillage.org
  Plum Village, in de buurt van Bordeaux (Frankrijk), is het grootste internationale oefencentrum en de eerste kloostergemeenschap opgericht door Zenmeester Thich Nhat Hanh (Thay) in het Westen.
  – Duitsland – European Institute of Applied Buddhismwww.eiab.eu
  De European Institute of Applied Buddhism (EIAB) is een non-profit organisatie opgericht door Zenmeester Thich Nhat Hanh.
  – Nederland – Leven in Aandacht –  www.aandacht.net
  Stichting Leven in Aandacht geeft bekendheid aan het gedachtegoed van zenleraar Thich Nhat Hanh. Ze ondersteunen beoefenaars van mindfulness in deze traditie en organiseren meditatiedagen en retraites. Daarnaast zamelen ze geld in voor twee scholen in Vietnam. De gemeenschap bestaat uit ruim 70 meditatiegroepen (sangha’s) in Nederland en Vlaanderen.
 • Maarten Olthofwww.ghanta.eu en www.vajra.nl
  Maarten is gespecialiseerd in spirituele reizen in Azië en schrijver van het boek ‘Lopen in het voetspoor van de Boeddha’. Het boek is vertaald en verfilmd: ‘Go without fear’ door James Dean (USA)
  Hij is ook de oprichter van de stichting Vajra, waarmee hij sinds 1997 de ontwikkeling van Nepal steunt met projecten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en ecologie.
 • Matthieu Ricardwww.ted.com/talks/matthieu_ricard_how_to_let_altruism_be_your_guide?language=nl

  De gelukkigste man ter wereld blijkt uit MRI-onderzoek. Het brein is een leven-lang plastisch. Betrokken breincircuits die je ‘voedt’ raken dikker bekabeld. Je traint zo het brein.