Van kinds af aan heeft Janna Nienhuis diepe interesse voor andere culturen. Vragen als:
- Wat maakt ons mensen werkelijk gelukkig?
- Hoe verbeelden mensen (in andere culturen) hun leven?
- Hoe kunnen mensen geluk ‘aanraken’ als ze in moeilijke omstandigheden leven; als er pijn, angst, ernstige ziekte, armoede is; of als ze vluchteling zijn?
hebben als een rode draad door haar leven gelopen.
Reizen
Ze heeft veel gereisd, vooral naar Oosterse landen als India, Nepal, Indonesië en is diep geraakt door hun cultuur, hun levenswijsheid, levensvreugde en blijmoedigheid die zij putten uit hun tradities. Hoe anders de cultuur en hoe moeilijk soms de omstandigheden, compassie en respect blijven de drijfveren.
Werk
Als leerkracht werkte ze in het basisonderwijs en daarna in het UMCG. Langdurig zieke kinderen die kampen met levensbedreigende ziekten, raakten haar met hun veerkracht en levensmoed. Haar baan in het ziekenhuis verlegde zich naar begeleiding van jongeren in het voortgezet onderwijs die in hun ziek-zijn de moed, de kracht opbrengen om te studeren, hun schooldiploma te halen.
Steeds stelde ze zich de basisvraag: ‘Hoe kan ik in dit moment bijdragen aan hun levens-geluk? Wat heeft deze leerling nodig?’ Mindful, heartful en met compassie aanwezig zijn was haar beoefening. Het dankbare werken met deze kinderen en jongeren heeft haar een diepe voldoening geschonken.
Studie Psychologie
Voor verdieping volgde ze vele opleidingen die uitmondden in de studie Psychologie aan de RUG en ze studeerde daar af in de Klinische en Ontwikkelingspsychologie (2009).
Boeddha
Tijdens de studie ontdekte ze dat de Westerse Psychologie en Wijsheid-tradities complementair zijn; Inner Science (Oosterse filosofie) en Outer Science (Westerse Wetenschap) vullen elkaar aan. De Indiase Boeddha ( hij leefde 2600 jaar geleden) is voor haar dé Grote en Eerste Psycholoog.
Sleutelfiguren
Ze nam deel aan de Mindfulnesstrainingen zoals die zijn ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn. Zijn inspirator was de Vietnamese Zen-meester Thich Nhat Hanh; en ze ging studeren bij Thich Nhat Hanh. De opleidingen tot trainer deed ze bij het Instituut voor Mindfulness (2013); een voortdurende inspiratie vindt ze in de studies die ze volgde aan de Thich Nhat Hanh-Instituten voor Toegepast Boeddhisme in Frankrijk, Duitsland. Grote inspirators bij wie ze studeerde zijn de Dalai Lama (India), Gregory Kramer (USA), Frits Koster, Erik van der Brink, e.a.
Frits en Erik hebben de prachtige Compassietraining ontwikkeld die zij nu wereldwijd uitdragen. Met Frits gaf ze het afgelopen jaar als co-trainer de trainingen bij het CIP (Centrum Integrale Psychiatrie); nu werkt ze op meerdere locaties. Zowel in haar eigen praktijk als voor organisaties en bedrijven.
Praktijk Mindful VaardigLeven
Uit al deze wijsheden is de Praktijk Mindful VaardigLeven geboren (2013). Zelf heeft ze, in de studies, trainingen inzicht verworven in wat haar in haar leven zo hinderde om werkelijk gelukkig te mogen zijn en dat inzicht draagt ze van ganser harte uit.
De wijze leraar trekt je niet het huis van zijn wijsheid binnen, maar leidt je naar de drempel van je eigen geest.
Kahlil Gibran (1883-1931)
Ook geïnspireerd geraakt? Volg een training van VaardigLeven.